Когато продадат кредита ти на друга банка...


Публикувано на: 06.01.2015 г.
В категория: Кредити

Масови предложения за анекси към договорите за ипотечни кредити получиха бившите клиенти на Търговска банка Виктория. Въпросът е - да приемат ли кредитополучателите условията на новия си кредитор - Сосиете Женерал Експресбанк...


Масови предложения за подписване на Анекси към договорите за ипотечен кредит получават доскорошните клиенти на Търговска банка Виктория /прекръстената Креди Агрикол, а преди това – Емпорики банк/.

Добре ли е това?

На пръв поглед – да! Сосиете Женерал Експресбанк е новият кредитор на така ухажваните бивши клиенти на ТБ Виктория.

Банкови служители масово звънят на кредитополучателите и ги уведомяват, че кредитът им е прехвърлен към Сосиете Женерал и  любезно ги канят да посетят офис на банката, за да ги запознаят с новата ситуация и да им предложат да подпишат Анекс.

Лихвите, които предлагат на клиентите, винаги са по-добри от т.нар. „заварено положение" – досегашните условия по кредитите в ТБ Виктория.

Защо новият кредитор е толкова благороден...

Защо й е на една банка да намалява лихвите, без клиентът изрично да е поискал това?

На първо четене може да се каже, че банката мисли за доброто на клиентите си. Един вид „клиентите са й скъпи", обаче това лого май вече придоби малко горчив привкус...

Затова – нека си го кажем направо...

Всяка банка, предлагаща на клиента си да му намали лихвата, без той изрично да е пожелал, има свои подбуди и те нямат нищо общо с интереса на клиента.

Изключение прави единствано „автоматичното" понижаване на лихвата, а това се случва, когато падат нивата на някои от индексите – юрибор или софибор например. Но този случай е съвсем различен и касае всички клиенти на определена банка, а не единици от тях.

Лошо ли е, че сте получили предложение да ви намалят лихвата и да сключите анекс с новия си кредитор?

Категорично не!

Но ще постъпите ли разумно /разумно от ваша гледна точка и във ваш интерес, а не - от гледна точка на банката/, ако се съгласите и подпишете анекса?

Ще ви предизвикаме да си отговорите сами на този въпрос, като за целта ще ви предложим да си отговорите на няколко въпроса:

1.      Притискат ли ви да разпишете анекса с новите условия? Поставят ли ви срокове? Приканват ли ви настоятелно към среща? Как мислите – дали има причина новият ви кредитор да бърза толкова...

2.      Банката, която е купила кредита ви, вече е ваш кредитор. Дори и нищо да не разпишете – вие сте нейн – докато не си платите всичко! Защо тогава толкова настоятелно ще ви кани да подписвате анекси?!

Защото новият ви кредитор знае нещо, за чието огромно значение вие най-веротно не си давате сметка!

След 23.07.2014 г., когато влезе в сила новият Закон за потребителския кредит, ползващите кредити са много по-свободни и имат много повече права и възможности, отколкото преди тази дата. Повечето хора "поназнайват нещо", но не са наясно с детайлите, а не са наясно, защото едва ли са си правили труда да изчетат новия закон и измененията към него.

Не става дума единствено за отпадане на наказателната такса при предсрочно погасяване за суми до 75 000 евро! Не, нещата са доста по-комплексни. Само че хората не го знаят.
Само че хората вярват, че след като са им дадени да избират между 2 или 3 варианта, те задължително трябва да изберат един от тях. А не е така!

Гледайте на отношенията с новия си кредитор, като на игра на покер. Ако си изиграете правилно картите – размерът на печалбата ще ви изненада.

И вместо завършек...

Няма да се изморя да ви повтарям, че когато от която и да е банка ви предложат промяна на условията по договора ви за кредит – трябва да направите три неща:

1.      Искайте предложението на банката в писмен вид!

2.      Не се съгласявайте, но и не отказвайте, не се ангажирайте със срок за отговор!

3.      Консултирайте се с човек, на когото имате доверие и който разбира от материята, получете безплатна консултация от нас или просто седнете на спокойствие вкъщи, пресметнете, помислете и тогава решете, дали да подпишете!

В случай, че темата ви интересува - информирайте се за правата си, когато банката продаде кредита ви тук.

Успех!


Абонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк
  • Сибанк
  • Кредит навигатор