Категории
Архив Архив

Блог

И какво, ако дойде криза?

Тази статия е посветена на хората, които вече имат кредити и се страхуват от покачване на лихвите, както и на тези, които възнамеряват някой ден да ползват заем, но не знаят, дали това ще бъде възможно, ако ни връхлети криза.

Но преди това…

Колко от вас забелязаха грешката в заглавието на статията?

Една дума е съвсем не на място. Именно тази дума причинява безсмислени главоболия на стотици хора.

И не, думата не е „криза“. Думата е „ако“.

Има едно универсално упражнение за справяне както с бъдещи кризи, така и с всякакви притеснения и страхове. То работи както на чисто психологическо, така и на най-грубо материално ниво.

Вместо да се страхувайте, представете си, че това, от което се плашите, в момента чука на вратата ви!

Вместо да треперите непрекъснато какво ще стане, ако кризата дойде, най-добре е да си представите, че кризата вече е факт.

Запитайте се не какво ще правите, ако дойде кризата, ако лихвите по кредитите се вдигнат, а какво ще предприемете, когато това се случи.

Какво ще направите? Подготвени ли сте? Уязвими ли сте? Какво може да направите още днес, за да бъдете по-защитени, когато най-страшните ви кошмари утре се окажат факт? Направете си план!

Страховете обикновено парализират.

Тогава човек се отказва да взема решения. Изчаква, за да не сгреши. Но не забравяйте, че отказът от решение пак е решение. Може да грешите и като не правите нищо. Понякога – дори повече.

Какво е решението?

На първо място – да престанете да се притеснявате за неща, които не са във вашата власт. Едно рязко скачане на лихвите категорично не се подчинява нито на вашия, нито на моя контрол. А страхът от това покачване не помага с нищо. Ако имаше ефект от страховете и тюхкането – да са измислени досега специални паник пакети за целта. Ама не помагат. Така че…

На второ място – анализ. Честен и открит. Какво е положението ви в момента? Какво „говори“ ЦКР за вас днес? Какво ще направите, когато най-лошите ви страхове се сбъднат? Как точно сте подготвени за това бъдещо събитие? Имате ли буфер или разчитате на чукане на дърво или плюене три пъти в пазвата? За какъв период от време е буферът ви? А може би се чудите какво е буфер? Кои са нещата, които са във ваша власт и вие може да контролирате още сега?

По-просто е да се подготвите, отколкото си мислите. Трябва да знаете само няколко основни правила, които да не нарушавате.

  1. Правете си сметката честно и откирито.
  2. Правете си сметката навреме.
  3. Правете си сметката с кръчмаря.

Да, започва се от правене на сметки – какво може да си позволите реално, на какъв хал сте реално и какво точно /стъпка по стъпка/ ще направите, когато утре светът се сгромоляса. Не ако, а когато!

Не ви харесва това, което четете? Не звучи като реклама на кредит? Бързо и лесно?

Не е.

Простото, разбира се, не винаги е лесно. Но обикновено простичките неща са тези, които работят най-добре.

И нека завърша с два бързи жокера, които ще ви помогнат:

  1. Не допускайте да закъснявате с вноските по кредитите си.
  2. Избягвайте да натрупвате повече от 2 /максимум 3/ кредита.

Защо това е толкова важно, за да не го закъсате тотално по време на криза? И за това ще говорим.

 

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация