Категории
Архив Архив

Блог

Съпругът несобственик трябва да се съгласи с продажбата на семейното жилище

Масова заблуда на много собственици на имоти, предприемащи продажба на жилището си, което е лична собственост /придобито преди брака или получено чрез дарение или наследство/, е че другият съпруг несобственик няма никакво отношение към сделката.

Голяма е изненадата на доста продавачи, когато разберат, че нотариусът изисква съпруга /съпругата/ да подпише декларация, че е съгласен с продажбата.

Ето го и самият текст на закона – чл.26 от Семейния кодекс:

Разпореждане със семейното жилище – лична собственост

Чл. 26. Действията на разпореждане със семейното жилище – лична собственост на единия съпруг, се извършват със съгласието на другия, ако двамата съпрузи нямат друго жилище – обща собственост или лична собственост на всеки един от тях.

Причината за това задължително изискване е понятието „семейно жилище“.

Какво е „семейно жилище“?

Семейно е жилището, обитавано от семейството.

Семейното жилище може да е лична собственост само на единия съпруг, т.е. другият съпруг може да не е собственик, но да ползва имота.

Семейното жилище може да е и съпружеска имуществена общност /СИО/, т.е. собственост е и на двамата съпрузи и се ползва за живеене от семейството.

Защо законодателят е вкарал термина „семейно жилище“?

Със сигурност – не, за да създава неприятности на съпрузите, чиято лична собственост е продаваният имот. Въпреки че много често – точно това се случва.

Законът пази семейството и особено, ненавършилите пълнолетие деца в семейството. Поради тази причина се появява и юридическият термин „семейно жилище“.

Ако съпругът собственик реши да продаде жилището, в което живее семейството, законодателят е предвидил право на другия съпруг несобственик /в случай, че именно този имот се ползва за живеене от семейството/ да се съгласи или не с продажбата.  Основната идея на законодателя е да осигури подслон на семейството и особено – на децата в семейството.

Какво се случва, ако съпругът несобственик не се съгласи с продажбата на семейното жилище?

Законодателят изрично се произнася за това в чл.26 от Семейния кодекс:

„Когато липсва съгласие, разпореждането се извършва с разрешение на районния съдия, ако се установи, че не е във вреда на ненавършилите пълнолетие деца и на семейството.“

С други думи, съпругът несобственик, дори да откаже съгласие за продажба на имота или да не могат да бъдат преставени по някаква причина доказателства за наличие на друго жилище, съдът е длъжен да се разпореди.

Казано накратко…

Продавате ли жилище, независимо как сте го придобили, ако сте женен, ще ви се наложи:

  • или да „замесите“ и съпруга /съпругата/ си;
  • или да докажете на нотариуса по сделката, че продаваното жилище не е семейно.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация